ΟΤΙ ΝΑ'ΝΑΙ


ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ




Το νησί του Πάσχα πήραν την ονομασία τους επειδή ανακαλύφθηκαν από τους Ευρωπαίους εξερευνητές ανήμερα του Πάσχα του 1722. Το <<Μεγάλο Νησί>> όπως ονομάζεται από τους ντόπιους βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό, πολύ ανοιχτά της Χιλής, είναι τμήμα της Πολυνησίας, και είναι από τα πιο απομονωμένα μέρη της Γης.
            Έγιναν γνωστά για τα τεράστια αγάλματα, που είχαν μορφή προσώπου και κοιτάνε τον ουρανό. Αποκαλούνται << mata kita rane>>, δηλαδή μάτια που κοιτάνε τον ουρανό. Σύμπτωση?
            Οι ιεραπόστολοι προκάλεσαν τρομερές ζημιές στο νησί, ενώ περουβιανοί σκλαβέμποροι αιχμαλώτισαν και πούλησαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
            Τα τεράστια αγάλματα αποτελούσαν πάντα μυστήριο. Προκαλούσαν δέος για το μέγεθος τους και δεν άργησαν να βγουν θεωρίες, ότι χτίστηκαν από εξωγήινους. Αυτή η θεωρία μάλλον είναι αβάσιμη και πόσο μάλλον από την στιγμή που πείραμα που έγινε έδειξε ότι οι τότε κάτοικοι με τα εργαλεία που είχαν, μπορούσαν μετά το λάξευμα των πετρών στα λατομεία να τις μεταφέρουν πάνω σε κορμούς φοινικόδεντρων μέχρι το μέρος τοποθέτησής τους. Χρειαζόντουσαν 70 άντρες και 5 μέρες εργασίας. Άρα, δεν υπάρχει τίποτα το εξωγήινο ή το μυστήριο πίσω από τα αγάλματα. Το γιατί πήραν την απόφαση να φτιάξουν τέτοια αγάλματα, ήταν μάλλον για να δοξάσουν τους τοπικούς θεούς τους.

            Το πραγματικά παράδοξο ήταν το γεγονός ότι όταν το επισκέφτηκαν οι πρώτοι άποικοι έμειναν έκπληκτοι με το γεγονός ότι δεν υπήρχε ούτε ένα δέντρο στο νησί. Πλανιόταν, λοιπόν, το ερώτημα πως μπορούσαν να επιζήσουν έστω και οι ελάχιστοι κάτοικοι που βρήκαν. Η αρχαιολογική σκαπάνη έλυσε το μυστήριο. Αποκάλυψε ότι το νησί καλυπτόταν από τεράστια φοινικοδάση. Οι κάτοικοι πέσανε θύματα του <<υπερκαταναλωτισμού>> και  κόψανε όλα τα δέντρα για να μεταφέρουνε τα αγάλματα, φτιάχνοντας μοχλούς και κυλίνδρους. Χωρίς δέντρα μπορούμε να φανταστούμε ότι τίποτα δεν μπορούσαν να καλλιεργήσουν, μιας και είναι ζωτικός ο ρόλος των δέντρων στις καλλιέργειες. Άρα, δεν θα υπήρχε τροφή ή λιγοστή από τυχόν ψάρια που θα πιάνανε. Ούτε θα μπορούσαν να φτιάξουν βάρκες για να φύγουν.
            Η μοίρα των τότε κατοίκων ήταν αναπόφευκτη. Σύμφωνα με ευρήματα, έγινε ένας μεγάλος εμφύλιος στο νησί, προφανώς για τα εναπομείναντα αγαθά, ενώ οι ηττημένοι κατέληξαν στα στομάχια των νικητών. Φρικιαστικό. Και ένα μάθημα για το τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος στην φύση και πως τον εκδικείται δικαίως.
            Ευτυχώς στις μέρες μας, η βλάστηση είναι πλούσια στα νησί του Πάσχα και φιλοξενεί γύρω στους 2.200 κατοίκους που ζουν σε αυτόν τον απομονωμένο παράδεισο.



Πηγή: www.mistiria.com
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου