ΣΠΟΡ ΙΣΤΟΡΙΕΣ



Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ



Η συγκεκριμένη ομάδα που θα αναφέρουμε, μπορεί να μην κατέκτησε κανένα τίτλο αλλά σίγουρα έρχεται στο μυαλό μας ως μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της δεκαετίας του 90΄.
            Ο λόγος για την Κροατία του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς. Μία ομάδα που καθήλωσε τους ποδοσφαιρόφιλους με την μπάλα που έπαιξε στο μουντιάλ του 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας.
            Βέβαια, για να προσφέρει τέτοιο θέαμα χρειαζόταν να έχει στις τάξεις της παίχτες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως οι Ασάνοβιτς, Γιάρνι, Σούκερ, Προσινέτσκι, Μπόμπαν, Μπόξιτς, Σίμιτς, Βλάοβιτς και φυσικά ο superstar και φυσικός ηγέτης της ο Σούκερ.
            Το 1998 ήταν το πρώτο μουντιάλ που μετείχε ως νεοσύστατο κράτος που ήταν. Ωστόσο δεν ήταν η πρώτη της μεγάλη διοργάνωση, καθώς πήρε μέρος και στο euro96 στην Αγγλία, πραγματοποιώντας καλές εμφανίσεις αποκλείστηκε στα προημιτελικά με 2-1 από την μετέπειτα κάτοχο του τίτλου Γερμανία.
            Όταν βρέθηκε στα γήπεδα της Γαλλίας ήταν ήδη στην συνείδηση του φίλαθλου κόσμου ως μία καλή ομάδα που θα μπορούσε να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη του θεσμού και να φτάσει ψηλά. Ο όμιλος που βρισκόταν της έδινε τέτοια περιθώρια καθώς θα κλινόταν να αντιμετωπίσει την έκπληξη των προκριματικών Τζαμάικα, την Ιαπωνία του Νακάτα και την μεγάλη Αργεντινή που πάσχιζε να βρει ένα ίνδαλμα μετά την αποχώρηση του Μαραντόνα
Όπως αναμενόταν ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της με μία σχετικά άνετη νίκη επί της Τζαμάικας με 3-1 με γκολ των Στάνιτς, Προσινέτσκι και Σούκερ. Στο δεύτερο ματς επικράτησε δύσκολα της Ιαπωνίας με 1-0 χάρης τον φορμαρισμένο Σούκερ. Το τρίτο και τελευταίο της ματς στην φάση των ομίλων έγινε την 26 Ιουνίου 1998 με αντίπαλο την Αργεντινή και θα έκρινε την πρωτιά του ομίλου. Ηττήθηκε με 1-0 με γκολ του Πινέδα. Η ήττα της θα την έφερνε αντιμέτωπο με την Ρουμανία.
            Προμηνυόταν δύσκολος αγώνας, αρκεί να θυμηθούμε ότι οι Ρουμάνοι του τεράστιου Χάτζι είχαν φτάσει μέχρι τα προημιτελικά το 94΄πριν αποκλειστούν στα πέναλντυ από την Σουηδία. Τελικά, οι Κροάτες κέρδισαν με 1-0 με γκολ, ποιανού άλλου, του Σούκερ.
            Στον δρόμο της για τα ημιτελικά θα έμπαινε εμπόδιο η Γερμανία που ήταν και το φαβορί της αναμέτρησης. Οι Κροάτες εκείνο το βράδυ θα αποδείξουν ότι ήταν μία από τις καλύτερες ομάδες της εποχής, καθώς συνέτριψαν την Γερμανία με 3-0 και παίζοντας μεγάλη μπάλα. Σκόρερ των βαλκάνιων ήταν οι δύο μετέπειτα παίχτες του Παναθηναϊκού Γιάρνι και Βλάοβιτς και φυσικά ο μόνιμος σκόρερ της Σούκερ.
            Στις 8 Ιουλίου 1998, στο στάδιο Stade de France , θα ερχόταν στον δρόμο της η οικοδέσποινα Γαλλία του Ζιντάν. Σε ένα κατάμεστο στάδιο και με όλα τα βλέμματα του πλανήτη πάνω τους, οι Κροάτες θα προηγηθούν με μαγική ασίστ του Ασάνοβιτς στον Σούκερ. Το ρολόι έδειχνε το 46 λεπτό. Το γήπεδο πάγωσε. Ωστόσο, η βουβαμάρα των Γάλλων δεν κράτησε πολύ. Με δύο γκολ του Τουράμ η Γαλλία πήρε την μεγάλη πρόκριση. Κατάφεραν να σταματήσουν τον Ζιντάν, αλλά δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τον Τουράμ από το να χριστεί σκόρερ δις, που ήταν εκ των ελαχίστων της καριέρας του, αν όχι η μοναδική. 
            Το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι της, η Κροατία θα το έδινε για την θέση του μεταλλιού με την Ολλανδία που είχε αποκλειστεί από την Βραζιλία στα πέναλντυ. Νίκησε με 2-1 και έφυγε με την Τρίτη θέση από την διοργάνωση.
            Η Κροατία ήταν όντως μία από τις καλύτερες ομάδες της δεκαετίας. Δυστυχώς, για αυτούς μέχρι σήμερα δεν ξανακάνανε τέτοια πορεία. Ακολούθησαν αποκλεισμοί στα μετέπειτα μουντιάλ από τις φάσεις των ομίλων και έχουν να επιδείξουν στο παλμαρέ τους μόνο μία συμμετοχή στα προημιτελικά του euro2008. Αλλά οι συμμετοχές είναι το λιγότερο, γιατί ποτέ δεν ξανάβαλε τέτοιους παιχταράδες.




Πηγή: en.wikipedia.org
              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου