Κυριακή 1 Απριλίου 2012

ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ


Το Ρετιρέ είναι ένα υπερσύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου του κλίματος, σχεδιασμένο και υλοποιημένο από τον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα, με απώτερο στόχο να αντισταθμίσει το "φαινόμενο του θερμοκηπίου" με το "φαινόμενο της κρυάδας". Είναι επίσης εγκεφαλικό μίξερ και τηλεοπτική σειρά, με την ευρύτερη έννοια του όρου (με την ίδια έννοια που ο Γεώργιος Βους είναι "άνθρωπος", για παράδειγμα). Η χρήση του κάθε καλοκαίρι ανελλιπώς, επί μια 15ετία και βάλε, έχει σώσει αναρίθμητες ζωές από τον καύσωνα - αν και το να βλέπεις το "Ρετιρέ" δεν θα 'πρεπε να αποκαλείται ζωή... Πρόσφατα έρευνες έδειξαν πως το 63% των τηλεθεατών παρακολουθούν τη σειρά τα καλοκαίρια για να αγανακτήσουν στο τέλος και να πουν "Άμε στο γερό διάολο! θα πάρω το ριμαδοδιακοποδανειο και έφυγα για Σύρο!"

Το χρονικό της δημιουργίας του ("I've created a monster!")
Το "Ρετιρέ" γεννήθηκε στο μακρινό 1990, λίγο πριν από την ευρεία διάδοση του Ιντερνετς και λίγο μετά τον βίαιο θάνατο του καλού γούστου (κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '80). Ως εκ τούτου, βρέθηκε κόσμος να το παρακολουθήσει, και αργότερα κόσμος να παρακολουθήσει (ιατρικά) τον κόσμο που το παρακολουθούσε.
Πνευματικός πατέρας του τέρατος ήταν ο Γιάννης Δαλιανίδης, ο οποίος αφού πειραματίστηκε με το ασπρόμαυρο χιούμορ και το έγχρωμο χιούμορ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, αποφάσισε πως ήταν καιρός να περάσει στο κρύο χιούμορ της τιβί. Έκλεισε, λοιπόν, συμφωνία με το Μέγκα για μια "κωμική" σειρά. Δεν έτρωγε τη γλώσσα του καλύτερα...
Τα πρόσωπα του δράματος (κι όταν λέμε δράμα, το εννοούμε...)

Κατερίνα Σοφιανού


Η νευρασθενική, εμμηνοπαυσιακή, μονίμως αγχωμένη και μονίμως εκνευρισμένη ένοικος του ρετιρέ, κόρη της κυρίας Σοφίας και θεία, προς μεγάλη της ενόχληση, της Ειρήνης. Για τις ανάγκες του ρόλου, η Κατερίνα Γιουλάκη τέντωνε και λάσκαρε τους μύες του λαιμού της, μέχρι που τελικά έγινε πλισές. Η τέχνη θέλει θυσίες...

 

 

 

Χαρούλα Πεπονάκη


Συνάδελφος της Κατερίνας στην "Κόσμος", η Χαρούλα δεν είναι καθόλου, μα καθόλου "χαρούλα", παρά το όνομά της. Είναι, όμως, όπως ακριβώς λέει το επίθετό της, μια πεπόνω γκρινιάρα, χολοσκασμένη και κατσούφα, με μαλλί "ξεπλυμένο ξανθό" á la σφουγγαρίστρα - ένας ρόλος πλασμένος για την Έλντα Πανοπούλου. Το μόνο άτομο στην "Κόσμος" και στον κόσμο γενικότερα που βρίσκει αυτό το μπόγο ελκυστικό είναι ο Φοίβος ο καφετζής, λόγω της εξίσου άθλιας κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Αυτό είναι ίσως το μόνο κωμικό στοιχείο σε ολόκληρη τη σειρά.

Ελένη

Η άλλη συνάδελφος της Κατερίνας στο γραφείο. Η Ελένη η Άσχημη (μακρινή συγγενής της Μαρίας της Άσχημης) είναι ένα "νέο και ωραίο κορίτσι" (χα χα χα! καλό! το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;), δηλαδή μια μουρόχαυλη, συντηρητική σαύρα. Με την γκαρνταρόμπα της, χρώματος σμαραγδοκουραδοκαφέ, το γεροντοκορίστικο χτένισμά της και το ανεπαίσθητο (;) μουστακάκι της, μόλις και μετά βίας σκοράρει ένα 6 στην "κλίμακα Μανταρινάκη". Η Ελένη παντρεύεται σε κάποια φάση τον Ιάσονα χωρίς να αλλάξει νοοτροπία στο ελάχιστο, κατακτώντας έτσι τον τίτλο της μόνης γνωστής παντρεμένης γεροντοκόρης από καταβολής τηλεόρασης. (Και φυσικά χωρίς να δει χαρά στα σκέλια της, εννοείται...) Τέλος είναι ειδική στο να σπάει τα @@ του Ιάσωνα μαγειρεύοντάς του τσιπούρα, όταν εκείνος της ζητά μακαρονάδα.

Ιάσωνας Σέκερης

Ο σύζυγος της προαναφερθείσας Ελένης, ένας μορφονιός επισκευαστής τηλεοράσεων. Συνήθως τσακώνεται με τη μάνα του, την κυρία Θάλεια, που δεν εγκρίνει τη νύφη της. Τι πρωτότυπο! Είναι και μακαρονάς. Κλασική ατάκα: "Μακαρονάδα , κυρία Θάλεια, μακαρονάδα!!!"

Φοίβος]

Ο Φοίβος ο καφετζής είναι ένας χοντρά ηλίθιος τύπος που μπαινοβγαίνει στα γραφεία της "Κόσμος" με μοναδικό σκοπό να μεταφέρει - τι άλλο; - καφέδες και να βάζει ηλίθιες ιδέες στη Χαρούλα, η οποία, αφού τις βάλει σε εφαρμογή με ολέθρια αποτελέσματα, τον βρίζει και τον κατακεφαλιάζει. Έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Επίσης, έχει κάποιου είδους αισθήματα για τη Χαρούλα, πράγμα που φανερώνει ότι είναι και ανώμαλος εκτός από ηλίθιος. Έχει πλέον καθιερωθεί κάθε παλικάρι που κάνει αυτή τη δουλειά να αποκαλείται Φοίβος.

κα Σοφία

Η γραία μητέρα της Κατερίνας και μόνιμο θύμα της ανεπρόκοπης ανιψιάς της Κατερίνας, της Ειρήνης. Ο σάκος του μποξ για καθετί που θέλει η Ειρήνη να ζητήσει από την Κατερίνα (λεφτά, λεφτά, λεφτά) και δεν έχει τα κότσια να το κάνει μόνη της. Κάνει την πεντάλεπτη επανάστασή της, ακούει τον εξάψαλμο και μετά κάνει τουμπεκί.

Χρήστος


Φαρμακοτρίφτης, σύζυγος, στα γεράματα, της Κατερίνας και δύστυχος αδερφός της Αμαλίας της Ξυνής. Ο Χρήστος μοιάζει με καλοκάγαθο θαλάσσιο ελέφαντα, και είναι ίσως ο μόνος μη-ηλίθιος χαρακτήρας που δεν έχει μονίμως τα νεύρα του (ο ηλίθιος χαρακτήρας που δεν έχει ποτέ τα νεύρα του είναι ο Φοίβος). Η Ειρήνη και η κα. Σοφία δεν τον βλέπουν με καλό μάτι, καθώς είναι ένα σημαντικό εμπόδιο ανάμεσα σ' αυτές και την τσέπη της Κατερίνας. Συνήθως τον φωνάζουν "παιδοβούβαλο", παρατσούκλι που μάλλον σαν κομπλιμέντο θα έπρεπε να ακούγεται στην περίπτωσή του.

Ειρήνη]


Οι μουσικές προτιμήσεις της Ειρήνης φανερώνουν το χαρακτήρα της
Η ανεπρόκοπη, αργόσχολη, επαναστάτρια της πορδής και οικολόγος της πλάκας, ανιψιά της Κατερίνας και για ένα φεγγάρι φλερτ του Δημήτρη ή Αλέξη ή Θανάση ή Θάνου! Το μοναδικό όνειρο της Ειρήνης είναι να ζει στην καμπούρα της Κατερίνας με έξοδά της. Το πετυχαίνει πιπιλίζοντας το μυαλό της γιαγιάς της, μέχρι να την πείσει να ζητήσει εκείνη από την Κατερίνα οτιδήποτε θέλει η Ειρήνη. Θεά!

Αμαλία


Η Ξυνή στην επίθεση, ξερνώντας δηλητήριο. Παναγιά βοήθα!
Γνωστή και ως Ξινή, η Αμαλία (καμιά σχέση με την Αμαλίίίία...) είναι η πικρόχολη, γκρινιάρα, υστερικιά, δολοπλόκα, αφόρητη αδελφή του Χρήστου του φαρμακοτρίφτη και μόνιμος κακός μπελάς της Κατερίνας. Κλαίγεται συνεχώς στον Χρήστο ότι η Κατερίνα τον έχει αποξενώσει από την οικογένειά του (αυτό μεταφράζεται "θέλω λεφτά"). Χώνει μπηχτές στην Κατερίνα με κάθε αφορμή (που απεικονίζονται στην εικόνα δίπλα με το μωβ, το χρώμα του δηλητηρίου) και "πεθαίνει από την καρδιά της" σε κάθε επεισόδιο (άλλωστε υπάρχει μόνο ένα). Ο εφιαλτικός αυτός ρόλος καταδίωκε την Νεφέλη Ορφανού χρόνια αφότου τελείωσε η σειρά, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να παίζει την Ξινή ανεξαρτήτως ρόλου.

Κυρία Ζαχαροπούλου

Ιδιοκτήτρια της "Κόσμος", το αφεντικό της Κατερίνας, της Χαρούλας και της Ελένης. Το παίζει άνετη και ανεξάρτητη, αλλά πιθανότατα είναι στερημένη. Παριστάνει την καλή αλλά στην πραγματικότητα το κλιμακτηρικό ντελίριο της δεν την εμποδίζει από το να τα ρίξει στον Ιάσονα τον άσχημο-γόη του σήριαλ και αγαπητικό της ανεκδιήγητα κακόγουστης,Ελένης. Αφού τρώει τη χυλόπιτα δεν διστάζει να δεχτεί το φλερτ του γεροντότεκνου Μίλτου Παπάρα για να καταλήξει στο τέλος ότι δεν ταιριάζουν στα ζώδια. Τόσο ΚΑΤΙΝΑ! Εκνευριστική είναι η στιγμή που σκάει μύτη στο γραφείο κρατώντας με χάρη ένα σκύλο ράτσας επικαλούμενη ότι είναι της μόδας ντυμένη στα ίδια χρώματα με αυτόν για να αποφανθεί λίγα λεπτά μετά ότι δεν μπορεί να τον κουμαντάρει. Φήμες θέλουν την PETA να περιθάλπει το άτυχο ζωντανό μετά από προσπάθειες της ματαιόδοξης εμμηνοπαυσιακιάς να το βάψει με κόκκινο σπρέι για να ταιριάζει με τις μπότες της.

Μίλτος Παπάρας

Πρώην σύζυγος της Κατερίνας, όνομα και πράμα! Όταν μιλάει με την Κατερίνα, το κάνει μόνο και μόνο για να της πάρει λεφτά. Συνηθίζει να κυκλοφορεί με πασατέμπο στις τσέπες, τα οποία αναγκάζεται να βγάλει από εκεί σε καταστάσεις που το απαιτούν (όπως π.χ. σωματική έρευνα για να βρεθούν χαμένα λεφτά από το συρτάρι της Ελένης τα οποία είχε μαζέψει για να πληρώσει τη ΔΕΗ), καταστάσεις που παρεμπιπτόντως συμβαίνουν αρκετά συχνά στον ΚΟΣΜΟ.

Άλκης (σκέτο)

Όπως κάθε ημικομπάρσος σε κωμική σειρά του '90, ο 'Αλκης δεν έχει επώνυμο, είναι το κλασικό παιδί της καρπαζιάς και αναφέρεται μόνο ως Άλκης σε όλη τη διάρκεια του μοναδικού επεισοδίου. Θα τον δούμε πάντα να κάθεται στο πίσω μέρος του μαγαζιού του Ιάσονα, μόνος, κάνοντας κάποια από τις εξής ενέργειες όσο το αφεντικό "Ιάσων" λείπει μαζί με το όχι-χρυσόμαλλο τέρας (=Ελένη) αγοράζοντας κρεβάτια, σπίτια, ή κερδίζοντας λαχεία:
1) επισκευάζει χρησιμοποιώντας κατσαβίδι κάποιο πλαστικό εξάρτημα που δεν έχει βίδες, σιγοτραγουδώντας χίπικα τραγούδια του Νέου Κύματος
2) κοπροσκυλιάζει παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας όταν ξάφνου ο αφεντικός μπαίνει μέσα με νεύρα και τον μπινελικώνει επειδή δεν του κάθισε η Ελένη νωρίτερα
3) κάνει κάτι άλλο εξίσου ρομαντικό=ομοφυλοφιλικό αγνοώντας παντελώς τις αφίσες με τα γυμνά μανάρια που έχουν περικυκλώσει το δωμάτιο

Κυρά-Θάλεια

Μητέρα του τριχωτού Ιάσωνα και πεθερά της παρθένας Ελένης. Στο πρώτο επεισόδιο έχει και μια κόρη καθώς και έναν εγγονό, που ο καλός θείος συνοδεύει στις κούνιες προκειμένου να βγάλει γκόμενα. Μετά την επίτευξη του στόχου, η κόρη και ο εγγονός εξαφανίζονται..Φήμες που τους θέλουν να έχουν απαχθεί από άλιεν κρίνονται αναληθείς. Η κυρά-Θάλεια τσαμπουκαλεύεται με τους αλήτες που κουνιοτραμπαλίζονται στην παιδική χαρά εν ώρα κοινής ησυχίας, διαλέγει κρεβατοκάμαρα για το ευτυχές ζεύγος και πλακώνεται με τη θεία Χριστίνα(δες παρακάτω).

 

Θεία Χριστίνα]

Όπως η ίδια η παρθένα Ελένη έχει διηγηθεί τη μεγάλωσε η γιαγιά της - καθότι ορφανή. Λίγο πριν το γάμο όμως, προφανώς ένα άλιεν σκοτώνει τη γιαγιά, κάνει πλύση εγκεφάλου στην παρθένα και συστήνεται ως θεία Χριστίνα. Το εν λόγω άλιεν υποστηρίζει ότι μεγάλωσε με βάσανα την μικρή παρθένα και μετακομίζει στη διπλανή πολυκατοικία με το ευτυχές ζεύγος. Κατόπιν μουτζοπιάνεται σε καθημερινή βάση με την κυρα-Θάλεια για το ποια κάνει το καλύτερο σουφλέ.

Κωστάκης

Υπάλληλος της Κόσμος. Θα μείνει χαραγμένος στη μνήμη μας για την φράντζα του, τα σακάκια με τις βάτες και τα μανίκια νυχτερίδα, όπως επίσης και για την πελλοπονησιακή εκφορά των γραμμάτων νιιιι και λιιιι. Στο μοναδικό επεισόδιο όπου ο ρόλος του ξεπερνάει το 'άσε μας ρε Χαρούλα, πλακώνεται με την εν λόγω χονδρή, μιας και η αδερφή του, η οποία θα άνοιγε μπουτίκ, ήθελε την ταμπέλα στα αγγλικά και ουχί στα ελληνικά - όπως πρόσταζαν τα σοβινιστικά φρονήματα της Πεπόνως. Ράους!

Νίκη

Η θυρωρός του οικοδομήματος στο οποίο διαμένει η Κατερίνα. Είναι ο διάολος μεταμορφωμένος μιας και ενώ προσλαμβάνεται ως οικιακή βοηθός, αυτή σπέρνει ζιζάνια μαθαίνοντας στην κυρά-Σοφία να καπνίζει, να πίνει και να χαρτοπαίζει. Ζητάει ρουσφέτια από την Πετράκη - Λεχράκη και δανεικά από τον Ιάσωνα.

ένας γέρος που γούσταρε την ξινή

Χαρακτηριστική περσόνα του κινηματογράφου (βωβού και ομιλούντος), αυτός ο γέρος γούσταρε κατά τη διάρκεια ενός λεπτού του μοναδικού επεισοδίου του Ρε?τι?ρέ (που ο μυαλός του τηλεθεατή αντιλαμβάνεται χρονικά ως επιμηκυμένο 48ωρο λόγω της έντονα και φορτικά επιβληθείσας αίσθησης γκρίνιας),την ξινή από την οποία και τρώει χυλόπιτα τελικά για λόγους που δεν κατανοούμε (εξόν της ανοργασμικιάς φύσης της) (ώριμος ήταν πάντως και είχε και παράδες). Ο Θρύλος λέει ότι ο γέρος αυτός απεικονίζεται σε αμφορείς με θέμα τις Αριστοφανικές κωμωδίες της αρχαιότητας,σε τοιχογραφίες της εικονολατρικής περιόδου ενώ μαρτυρίες τον τοποθετούν και πρωταγωνιστή Σαιξπηρικών δραμάτων στις avant premieres των έργων του συγγραφέως στο Λονδίνο του 17ου αιώνα.Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τον θέλουν σε ζωγραφιές της εποχής του Χαλκού μέσα στα σπήλαια της Παιανίας.Κοινή παραδοχή ότι πρόκειται για το πρώτο και τελευταίο αιώνιο ραμολί της ιστορίας.

ένας τύπος στις δημόσιες υπηρεσίες

Ήταν πάντα ο ίδιος σε όποια δημόσια υπηρεσία πήγαινε ο εκάστοτε αντιήρωας της σειράς (προφανώς, το ελληνικό δημόσιο είχε επιτύχει από τότε την κλωνοποίηση ανθρώπου (;) χάρη στην ανώτερη τεχνολογία των Ελ). Συνήθως ζητούσε αυτόγραφο από την Κατερίνα, ή ρουσφέτι μέσω της Κατερίνας από την Πετράκη-Λεχράκη. Άλλες φορές μιλούσε στο τηλέφωνο με κάποια υποθετική γκόμενα, εξαγριώνοντας τον συμπαθή αντιήρωα (εδώ συνήθως Πεπονάκη) ο/η οποίος/α είχε ήδη αρχίσει πια να παραμιλά και να κινείται νευρικά βρίζοντας τη μάνα του υπάλληλου.

Δημήτρης ή Αλέξης ή Θανάσης ή Θάνος

Πολυσυλλεκτικός προικοθήρας που το έπαιζε σε διπλό ταμπλώ με την Ειρήνη και τη Χαρούλα "Κόσμος Λέγετε Παρακαλώ" Πεπονάκη, για να τους τρώει τα λεφτά. Ευρηματικός και πολυμήχανος, κατάφερε κατά τη διάρκεια του μοναδικού επεισοδίου να αποσπάσει μερικάς χιλιάδας δραχμάς από την Ειρήνη και τη γιαγιά της για να "φέρει ένα φορτίο με γαριδάκια από την Ιαπωνία". Τελικά έπεσε θύμα του τυφώνα "Κατ(ε)ρίνα". Περιστασιακά κάνει και τον υπάλληλο της εφορίας, όπου μια φόρα πήγε η αγαπητή φιγούρα της Κατερίνας να εισπράξει μια επιστροφή από την εφορία, αλλά ο πολυμήχανος παγαπόντης εφοριακός της ζητάει σχετικό έγγραφο ότι η Άνω Παναγιά Λαμίας απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα!. Φήμες τον ήθελαν έκτοτε να βρίσκεται στη φυλακή από όπου βγήκε μόλις πρόσφατα για να παίξει στη σειρά του Μega με τους 2 ίδιους τύπους όπου πρωταγωνιστεί εκείνος ο τύπος που έκανε τον γκαίουλα στις Σειρήνες στο Αιγαίο.

Η Γωγώ (κόρη της Ξινής)

Η Γωγώ είναι η κόρη της Ξινής και ανιψιά του φαρμακοτρίφτη και από την μια κάνει κόμμα με την Ειρήνη και από την άλλη δουλεύει στο φαρμακείο.

Οι υπόλοιποι

Όλοι όσοι δεν αναφέρθηκαν παραπάνω, γιατί είναι πολύ ασήμαντοι για να αναφερθούν. Έτσι κι αλλιώς, κι όσους αναφέραμε, χάρη τους κάναμε!

Το μοναδικό επεισόδιο

Μολονότι ο περισσότερος κόσμος θεωρεί το Ρετιρέ σειρά, η αλήθεια είναι πως γυρίστηκε μόνο ένα επεισόδιο, το οποίο και παιζόταν σε επανάληψη ξανά και ξανά και ξανά, σαν τη Μέρα της Μαρμότας. Απλώς, η απερίγραπτη προβλεψιμότητα του επεισοδίου προξενεί στον θεατή την ψευδαίσθηση της ποικιλίας, σε μια απεγνωσμένη απόπειρα να διασώσει την διανοητική του ισορροπία.
Μια ακριβής περιγραφή του μοναδικού επεισοδίου είναι κάτι το ανέφικτο, καθώς όλοι όσοι το έχουν παρακολουθήσει είναι τώρα έγκλειστοι σε ψυχιατρεία. Ωστόσο, κατέστη δυνατή μια μερική ανασύνθεση του σεναρίου από απομαγνητοφωνήσεις των παραληρημάτων τους. Δώστε βάση:

"
Η Κατερίνα Σοφιανού ξυπνάει το πρωί, με απαίσια διάθεση. Τσακώνεται με τον εαυτό της στον καθρέπτη του μπάνιου, καθώς κάνει την τουαλέτα της. Κατεβαίνει στο δρόμο, παίρνει ταξί για να πάει στην "Κόσμος", βρίζεται με τον ταξιτζή. Μπαίνοντας στο γραφείο, συναντάει τον πρώην σύζυγό της, Μίλτο Παπάρα· τσακώνονται για λεφτά. Στο γραφείο επικρατεί εύθυμη ατμόσφαιρα: η Χαρούλα Πεπονάκη τσακώνεται με τον Φοίβο τον καφετζή, για κάποια μαλακία που είπε (δεν έχει σημασία τι - ό,τι κι αν πει ο ο Φοίβος ο καφετζής είναι μαλακία), η Ελένη η Άσχημη έχει τις μαύρες της για κάτι σχετικό με τον αντρούλη της τον Ιάσονα, όπου συνήθως (δηλαδή πάντα) έχει βάλει το χεράκι της η πεθερά της. Εντός ολίγου, κάνει την εμφάνισή της στο γραφείο η διευθύντρια της "Κόσμος", κ. Ζαχαροπούλου. Στο σημείο αυτό, όλοι τσακώνονται με όλους. Η Ζαχαροπούλου προσπαθεί να επιβάλει την τάξη· τσακώνεται με το προσωπικό και όσους άλλους τυχαίνει να είναι παρόντες.
Στο μεταξύ, ο Ιάσωνας τσακώνεται με την νευρωτική μητέρα του, κυρία Θάλεια, στο μαγαζί του, όπου υποτίθεται ότι επισκευάζει τηλεοράσεις, αλλά με τέτοια μάνα μάλλον χλωμό το βλέπω να προλαβαίνει τις επισκευές (πράγμα όχι και τόσο κακό, αν σκεφτεί κανείς τι παίζουν οι τηλεοράσεις). Λίγο παρακάτω, ο Χρήστος ο φαρμακοτρίφτης, νυν σύζυγος Κατερίνας και γεννημένος θύμα, προσπαθεί να μην τσακωθεί με την αδελφή του την Ξυνή, η οποία προσπαθεί να τον κάνει να τσακωθεί με τη γυναίκα του, μυξοκλαίγοντας με υστερικό τρόπο και παθαίνοντας "καρδιακά επεισόδια", δυστυχώς όχι μοιραία. Αποτυγχάνει παταγωδώς, και δίνει κάποια υπόσχεση που σίγουρα θα τον κάνει να τσακωθεί με την Κατερίνα προς το τέλος του επεισοδίου...
Στο περιώνυμο ρετιρέ, η γραία μητέρα της Κατερίνας, κα Σοφία, υφίσταται πλύση εγκεφάλου από τα κηρύγματα της επαναστάτριας-του-γλυκού-νερού-ανιψιάς της Κατερίνας, της Ειρήνης, που θέλει κάτι, συνήθως (δηλαδή πάντα) πανάκριβο, και προσπαθεί να πείσει την άμοιρη γραία ότι το θέλει εκείνη, για να το ζητήσει εκείνη από την Κατερίνα (με απόλυτα προβλέψιμες συνέπειες).
Μετά από πολλές ώρες, μη-τηλεοπτικές ευτυχώς, η Κατερίνα γυρνάει στο ρετιρέ πτώμα στην κούραση, πεινασμένη - "βάλε μου να φάω Τώρα!" - και με τα νεύρα τσατάλια. Τσακώνεται με τη μάνα της, που της ζητάει το προαναφερθέν εξωφρενικό-δεν-έχει-σημασία-τι. Τσακώνεται με την Ειρήνη που κούρδισε τη μάνα της. Τσακώνεται με το Χρήστο τον φαρμακοτρίφτη που του 'βαλε λόγια η Ξυνή. Εκείνη την ώρα καταφτάνει η Ξυνή, κάνει σκηνή στον Χρήστο και τσακώνεται με την Κατερίνα, γκρινιάζει, κλαίει, οδύρεται, μουρμουρίζει "η-καρδιά-μου-αχ-θα-πεθάνω", ΔΕΝ πεθαίνει και φεύγει. Στο σημείο αυτό (πιθανόν) καταφτάνει η διαχειρίστρια, τσακώνεται με την Κατερίνα και ξαναφεύγει (οι μαρτυρίες είναι αλληλοσυγκρουόμενες ως προς αυτή τη λεπτομέρεια). Η Κατερίνα, εκτός εαυτού πλέον, ξανατσακώνεται με την Ειρήνη και τη μάνα της, που κριτικάρουν το "παιδοβούβαλο" (δηλ. τον φαρμακοτρίφτη) και κάνει φινάλε με μια εύγλωττη ατάκα-παρατήρηση, την οποία επαναλαμβάνει δις (προς εμπέδωση) πχ. "Ε, όχι, αυτό πάει πολύ! Αυτό πάει πάρα πολύ!" Τίτλοι τέλους.
Από το πρόχειρο αυτό σκαρίφημα επιβεβαιώνεται σαφώς ο εύθυμος και ηθογραφικός χαρακτήρας της σειράς, σύμφωνα πάντα με την περιγραφή του Mega Channel.
Ακόμη, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ουδέποτε σε επαναλήψεις έχει δει κανείς το θρυλικό -και πολυαναμενόμενο- τελευταίο επεισόδιο του ρετιρέ. Σύμφωνα με ανεξακρίβωτες φήμες, το επεισόδιο προβλήθηκε μόνο μία φορά κατά την περίοδο της κανονικής προβολής του, σε μεταμεσονύκτια προβολή, και ήταν στον αντίποδα των υπολοίπων επεισοδίων: μέσα στους έξυπνους διαλόγους, τους συμβολισμούς, τα αποκρυφιστικά μηνύματα και τα υπονοούμενα σχετικά με τον κόσμο, τη νέα τάξη πραγμάτων και ό,τι άλλο... ζει ανάμεσά μας!


Πηγή: frikipaideia.wikia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου