Πέμπτη 5 Απριλίου 2012


ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ


           Πριν χρόνια τον βλέπαμε με κάποια επιφύλαξη και μεγάλη ασχετοσύνη. Συνήθως περνώντας απ’ τις βιτρίνες καταστημάτων με ηλεκτρικές συσκευές, εκεί ανάμεσα στις τηλεοράσεις, στις ηλεκτρικές σκούπες και τα πολυμίξερ υπήρχε κι αυτό το μικρό τεχνολογικό θαύμα. Υπολογιστής έτσι λεγόταν, έτσι λέγεται .. κι ήρθε η στιγμή που ‘’αυτός’’  ο υπολογιστής πλημμύρισε την αγορά  αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Όπως ανοίγουμε την τηλεόραση ή το φως, τσουφ! πατάμε και το κουμπάκι του αν δε τον έχουμε απ’ την προηγούμενη σε λειτουργία ή στην αναμονή.

          Για όσους δεν ανήκουν στην λεγόμενη γενιά της τεχνολογίας το να ανοίγουν το καπάκι του lap top ή την οθόνη του pc ήταν σα να έκαναν κονέ με τεχνολογία της NASA. Πολλά πλήκτρα με άγνωστα σύμβολα, βελάκια, αριθμούς, συμπτυγμένες  λέξεις και μόνη ικμάδα αναθάρρησης  η ελληνική αλφαβήτα να χαμογελάει συμπονετικά ˙ ‘’κουράγιο φίλε ιντερνετιστή τα πρώτα εκατό χρόνια είναι δύσκολα’’. Η γραφομηχανή μπήκε στα μουσεία και ο κόσμος του διαδικτύου μπήκε στη ζωή μας.

         Αυτή η είσοδος άνοιξε αυτόματα την πόρτα σε μια πληθώρα επιλογών και δυνατοτήτων που 
εισχώρησαν νομοτελειακά στην ύπαρξη  μας με απίστευτους ίσως και απροσδόκητα ραγδαίους  ρυθμούς και έγιναν συνήθειες και αναγκαιότητες. Ότι θέλει κανείς το βρίσκει με το πατηματάκι ενός και μόνο κουμπιού. ENTER και welcome to internet world. Γιατί ναι όσο κι αν δυσκολευτήκαμε τα βρήκαμε τα μονοπάτια του. Piece of cake  δεν ήτανε! πρακτικό όμως είναι.

         Κατεβάσαμε τις χοντρές εγκυκλοπαίδειες απ’ τις βιβλιοθήκες (επιτέλους μπορέσαμε να ξεσκονίσουμε στο χώρο που καταλάμβαναν) και μαζέψαμε το σεμενάκι της μαμάς που τις στόλιζε μεταφέροντας  την ενδόμυχη σκέψη της ‘’το παιδί μου είναι διάνοια’’ στα μπαούλα.  Τώρα απλά googlαρουμε ανοίγουμε μια Wikipedia και βρίσκουμε ότι θέλουμε χωρίς να πιάνουμε και χώρο.
Τα CD players τείνουν να εξαφανιστούν σαν τους δεινοσαύρους (έπιασε η κατάρα των κασετοφώνων ) μιας και  ο κομήτης youtube έγινε ο πιο must Dj στη ζωή μας! Σου βάζει ότι του πεις χωρίς μουρμούρα, με όποια εναλλαγή σου κατέβει και με video clip για σίγουρο μεράκλωμα κι αν βαρεθείς να  ψάχνεις για τραγούδι  αφήνεις τα ερτζιανά ελεύθερα και απολαμβάνεις τον καφέ σου.

          Έχω μια αμυδρά υποψία ότι και η αναντικατάστατη TV θα πιάσει ράφι σε μουσείο. Όχι επειδή δεν είναι άμεση αλλά επειδή η πολυφωνικότητα της τείνει να γίνει μονοφωνική. Σα να λέμε έβαλε τα χέρια της και έβγαλε τα μάτια της. Είναι η μόνη που αντέχει ακόμα και θα μπορούσε να αντέξει για περισσότερο αν είχε τη σύνεση να βελτιώνεται και δεν εννοώ τεχνολογικά αλλά ποιοτικά ως προϊόν.

          Υπάρχουν πολλά sites και blogs που εξασφαλίζουν την αντικειμενικότητα στην είδηση κάτι που έχει εκλείψει στο παραδοσιακό τρόπο ενημέρωσης μιας και η τηλεόραση  αρέσκεται στο να αναλώνεται παθητικά και εγωιστικά με την αγιοποίηση του εαυτού της. Ότι δεν εξελίσσεται και παραμένει παγερά προσκολλημένο στο παρελθόν αυτοκαταστρέφεται. Η θεωρία του Δαρβίνου πιάνει τόπο κι εδώ. Απ’ την άλλη η δυνατότητα να κατεβάσεις όποια ταινία όποιο σίριαλ όποιο documenter ή ότι τέλος πάντων επιθυμεί η ψυχή σου τη στιγμή που το θες σε κάνει να κοιτάς την TV με στραβό μάτι. Μάλλον η πλάσμα θα γίνει οσονούπω εξώ-πλασμα.

         Τα ταχυδρομικά περιστέρια εδώ και χρόνια έχουν κουρνιάσει στους περιστερώνες τους γιατί οι ταχυδρόμοι φέρανε αναδουλειές. Κι επειδή η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται  κρύο βρέθηκαν κι αυτοί με τη σειρά τους να πίνουν τον καφέ της παρηγοριάς μιας και το γράμμα το πάει άλλος! Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο λέγεται και τα e-mails  πάνε κι έρχονται μέσα απ ΄ το διαδίκτυο. Ανοίγεις τα mails σου τσεκάρεις την αλληλογραφία κρατάς σβήνεις και απαντάς άμεσα χωρίς να τρέχεις για φακέλους και χωρίς να καταναλώνεις σάλιο. Μόνο οι απανταχού φιλοτελιστές βρέθηκαν σε δεινή θέση κι άρχισαν να θρηνούν πάνω στα συντρίμμια της χαμένης αθωότητας των γραμματοσήμων
.
          Ένας άλλος ορίζοντας που ανοίχτηκε είναι η αγορά προϊόντων μέσω internet. Ότι θες όπως το θες και στην καλύτερη δυνατή τιμή να σου ‘ρχεται και στο σπίτι  για να μην τρέχεις άσκοπα δεξιά κι αριστερά. Ας είναι καλά το e-bay. Από καρφίτσα μέχρι ελικόπτερο με ένα κλικ στην πόρτα σας.
Σερφάροντας στο διαδίκτυο κάνεις τα πάντα! Κλείνεις αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, τις διακοπές σου, μαθαίνεις τον καιρό, εντοπίζεις περιοχές που σε ενδιαφέρουν στο χάρτη, αντιπροσωπείες για την επιχείρηση σου, τις ταινίες που παίζονται στα cinema, θεατρικές παραστάσεις, εστιατόρια και ταβέρνες, βιβλία για να αγοράσεις, σπίτια να αγοράσεις (αν έχεις τα λεφτά!), εργασία.. και πόσα ακόμα!! Απλά όσα δε βάζει ο νους.

          Και τώρα ήρθε η στιγμή για το κερασάκι στην τούρτα. Θα το βάλω να στρογγυλοκαθίσει λαχταριστό λαχταριστό στην αφράτη σαντιγί! Ένα θα σας πω.. facebook! Εσείς και οι διαδικτυακοί σας φίλοι που συχνά πυκνά γίνονται και κανονικοί φίλοι. Θες γνωριμία..φιλική; σχέση; Συνεργασίες; Τι ποθεί η ψυχή σου; Όλα εδώ! Όταν είσαι σπίτι σου απ’ το να κοιτάς μίζερα τον τοίχο του κοιτάς τον τοίχο σου στο facebook ή ψαχουλεύεις τον τοίχο των φίλων σου ή του αισθήματος σου για να εντοπίσεις τυχόν ύποπτες κινήσεις (όπως like εκεί που δε τα σπέρνουν)! ο βαριεστημένος σου χρόνος αποκτά νόημα και η ώρα περνά ευχάριστα ή δυσάρεστα, ανάλογα τις ανακαλύψεις
.
         Φουντώνει μέσα σου ο μικρός Νίτσε; Απ’ το να γράφεις στον τοίχο του γείτονα το μότο σου με σπρέι  και να χεις μπλεξίματα, γράφεις στον δικό σου ιντερντικό ντουβάρι ότι θες, ακούραστα και χωρίς επικίνδυνες αναθυμιάσεις. Και κάπως έτσι μεταξύ αναρτήσεων, αιτημάτων φιλίας, συνομιλιών έρχεται κι ο έρωτας! Είναι αυτό που λένε ‘’μου ‘ρθε από κει που δεν το περίμενα’’. Πάνε οι πρίγκιπες  με τ’ άσπρα άλογα. Αλλάξανε μεταφορικό μέσο. Τώρα έρχονται καβάλα στο διαδίκτυο με την ένδειξη Αποδοχή – Απόρριψη να σε προκαλεί. Διαλέγεις και παίρνεις.

Κάπου εδώ σας αφήνω. Το msn έχει τρελαθεί στα ηχητικά καμπανίσματα. Πρίγκιπες  στον αέρα!



Τότα Βελησσάρη


totavelissari@hotmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου