Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ


Είναι λίγο πολύ γνωστό ότι ο Οδυσσέας, στο τέλος του Ομηρικού έπους, γυρίζει στην πατρίδα του, σκοτώνει τους μνηστήρες που λεηλατούσαν την περιουσία του, συναντάει ξανά μετά από 20 χρόνια την αγαπημένη του Πηνελόπη, τον Τηλέμαχο και τον πατέρα του, τον Λαέρτη .Τι γίνεται όμως στο τέλος? Τι απέγιναν όλοι αυτοί οι ήρωες?
            Την επόμενη μέρα της σφαγής των μνηστήρων ο Οδυσσέας επισκέπτεται την καλύβα του πατέρα του. Αφού αποκαλύπτει στον πατέρα του την ταυτότητα του, κάθονται όλοι μαζί να φάνε. Στο δείπνο μετείχαν, εκτός των δυο τους, ο Τηλέμαχος, δύο πιστοί βοσκοί, ο γέρος επιστάτης των χωραφιών του εν ονόματι Δόλιος και οι δύο γιοι του. Αφού φάγανε, ακούσανε φασαρία και ποδοβολητά. Με τρόμο αντίκρισαν ότι ήταν οι συγγενείς των νεκρών μνηστήρων, που ζητούσαν εκδίκηση από τον Οδυσσέα. Ήταν πάνοπλοι και έτοιμοι να σπείρουν τον θάνατο. Αρχηγός τους φέρεται να ήταν ο Ευπείθης, πατέρας του μνηστήρα Αντίνοου που ήταν ο πιο σημαντικός μνηστήρας σύμφωνα με τις περιγραφές του Ομήρου. Η σύρραξη ήταν αναπόφευκτη. Ο Λαέρτης σκοτώνει τον Ευπείθη και σε εκείνο το σημείο επεμβαίνει η Αθηνά, όπως είχε επέμβει και μία μέρα πριν στην μνηστηροφονία, και εκλιπαρεί για ειρήνη και ανακωχή. Οι εξαγριωμένοι συγγενείς τράπηκαν σε φυγή από την τρομάρα τους, ενώ ο Οδυσσέας συγκρατείται από την Θεά για να μην τους κυνηγήσει.
            Η άγνωστη ιστορία ξεκινάει από εδώ και πέρα. Ο Οδυσσέας επισκέφτηκε την Θεσπρωτία και παντρεύτηκε την βασίλισσα Καλλιδίκη!(την ξέχασε την Πηνελόπη….)Ωστόσο, δεν θα μείνει για πολύ παντρεμένος γιατί έγινε ένας πόλεμος μεταξύ των Θεσπρωτών και των Βρύγων όπου πεθαίνει η βασίλισσα. Στον θρόνο ανεβαίνει ο γιος της Πολυποίτης(προφανώς δεν ήταν γιος και του Οδυσσέα). Ο Οδυσσέας ξαναγυρνάει στη Ιθάκη για να γεράσει και να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
            Αλλά δεν έμελλε να γίνει έτσι. Ο Τηλέγονος, γιος του Οδυσσέα και της Κίρκης από την παραμονή του στο νησί της, έψαξε να βρει τον πατέρα του. Αποβιβάστηκε στην Ιθάκη μαζί με τους συντρόφους του και άρχισε να καταστρέφει το νησί γιατί νόμιζε ότι ήταν η Κέρκυρα. Ο Οδυσσέας βγήκε από το παλάτι να τον διώξει και ο Τηλέγονος τον σκότωσε με το δηλητηριώδες κεντρί ενός σαλαχιού, μιας και δεν τον αναγνώρισε. Όταν κατάλαβε ποιον σκότωσε πήρε τον Τηλέμαχο και την Πηνελόπη και κατευθύνθηκαν στην Αία. Η Κίρκη τους έκανε αθάνατους και παντρεύτηκε τον Τηλέμαχο, ενώ ο Τηλέγονος παντρεύτηκε την Πηνελόπη. Οι δύο τελευταίοι απέκτησαν και έναν γιο τον Ιταλό, που ήταν ο δωρητής του ονόματος της Ιταλίας που μέχρι τότε ονομαζόταν Αυσωνία!
            Για να συνοψίσουμε, ο Οδυσσέας που γύρισε όλον τον κόσμο και <<φαγωνόταν>> να γυρίσει στην Πηνελόπη παρατώντας καλλίγραμμες ημίθεες τύπου Καλυψώ, την παρατάει για να παντρευτεί την βασίλισσα της Θεσπρωτίας και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλλον η κρεβατομουρμούρα της Πηνελόπης για τα ερωτικά παραπτώματα του με την Κίρκη και την Καλυψώ, πρέπει να ήταν δυσβάσταχτα για τον ήρωα μας. Η Πηνελόπη παντρεύεται τον νόθο γιο του Οδυσσέα από την Κίρκη, που παράλληλα ήταν και ο φονιάς του άντρας της, αποκτούν γιο και ο Τηλέμαχος παντρεύεται την αιωνόβια Κίρκη. Εντωμεταξύ, ο Οδυσσέας που γλίτωσε από Κύκλωπα, Λαιστρυγόνες, Χάρυβδη, Σκύλλα, Σειρήνες, ναυάγια και δεκαετή πόλεμο στην Τροία και δολοφόνησε καμιά εκατοστάρια μνηστήρες, πέθανε από το κεντρί ενός σαλαχιού που είχε ως όπλο ο Τηλέγονος!
            Μάλλον τα ναρκωτικά που είχε δώσει η Κίρκη στους συντρόφους του Οδυσσέα για να νομίσουν ότι ήταν γουρούνια, τα είχε δώσει και αλλού………………. Δηλαδή, η Κίρκη ξεπάστρεψε τον Οδυσσέα με τον γιο τους, παντρεύτηκε τον άλλο γιο του και έκανε και νύφη της την Πηνελόπη. Μάλλον ο Οδυσσέας έπρεπε να το είχε σκεφτεί καλύτερα πριν την απριτήσει στα κρύα του λουτρού!
           



Πηγή: politikokafeneio.com, el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου