Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ







«Ίτε παίδες Ελλήνων, ελευθερούτε πατρίδα, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων, νυν υπέρ πάντων ο αγών>>!

Είναι μία από τις σημαντικότερες μάχες της αρχαιότητας που πραγματοποιήθηκε το 490 π.Χ. Η έκβαση της θα έδειχνε την μετέπειτα πορεία του δυτικού πολιτισμού. Αντίπαλοι οι Πέρσες με τους Αθηναίους. Η δύναμη των 35.000-45.000 Περσών απαρτιζόταν από πολλά υποτελή προς αυτούς έθνη από την Ασία και την Αφρική. Επίσης, διέθεταν τους καλύτερος τοξότες και πολύ καλό ιππικό. Οι 10.000 Αθηναίοι είχαν ως συμμάχους περίπου 1.000 Πλαταιείς. Διέθεταν μόνο βαρύ πεζικό και πολεμούσαν στην πατροπαράδοτη φάλαγγα.
            Η έκβαση της μάχης λίγο-πολύ γνωστή. Οι Αθηναίοι νίκησαν, σώσανε την πόλη τους και απέτρεψαν μία μόνιμη εγκατάσταση των Περσών στην ελληνική χερσόνησο.
            Ποια είναι τα παραλειπόμενα αυτής της μεγάλης μάχης?


-Οι Αθηναίοι χάσανε 192 στρατιώτες. Οι Πέρσες από την πλευρά τους χάσανε περίπου 7.000.
-Οι Αθηναίοι χτίσανε  3 τύμβους νεκρών. Έναν για τους Αθηναίους, έναν για τους Πλαταιείς και τέλος έναν για τους δούλους που πολέμησαν μαζί τους. Οι συγκεκριμένοι ήταν πολύ ελαφριά οπλισμένοι, μόνο με ένα ακόντιο, και ο αριθμός των νεκρών τους παραμένει άγνωστος. Επιπροσθέτως, θάψανε όλους τους νεκρούς Πέρσες γιατί πίστευαν ότι κάθε άνθρωπος δικαιούται να θαφτεί μετά θάνατον.
-Πριν, την μάχη είχαν στείλει στην Σπάρτη τον επαγγελματία δρομέα Φειδιππίδη με μήνυμα που ζητούσε απεγνωσμένα την βοήθεια τους. Ο Φειδιππίδης έφτασε την επόμενη κιόλας μέρα που στάλθηκε, ωστόσο οι Σπαρτιάτες δεν στείλανε βοήθεια αμέσως για λόγους θρησκευτικούς. Ήταν η ένατη μέρα της σελήνης και δεν τους επιτρέπονταν να στείλουν στράτευμα μέχρι την πανσέληνο. Με την συμπλήρωση της πανσέληνου, οι Σπαρτιάτες στείλανε στρατό που έφτασε στον Μαραθώνα μετά την μάχη. Αν και το είχανε μάθει ότι η μάχη είχε τελειώσει, οι Σπιαρτάτες συνέχισαν την πορεία τους ως το πεδίο της μάχης για να δουν τους νεκρούς Πέρσες με τις ενδυμασίες τους, που φορούσαν παντελόνια και το θεωρούσαν απίστευτο.
-Οι Πέρσες αποβιβάστηκαν στον Μαραθώνα μετά από υπόδειξη του Έλληνα Ιππία. Ο Ιππίας ήταν εξόριστος από την Αθήνα και είχε βρει καταφύγιο στην Αυλή του Δαρείου. Συνεργαζόταν μαζί τους και ήταν γιος του Πεισίστρατου που κατείχε πριν χρόνια την εξουσία στην Αθήνα. Πίστευε ότι ο στρατός των Αθηναίων δεν θα καθόταν να τους περιμένει εντός των τειχών, αλλά θα τους περίμενε να τους αντιμετωπίσει στην Αθήνα. Η πόλη θα ήταν απροστάτευτη και νόμιζε ότι θα υπήρχαν ακόμα υποστηρικτές του εντός των τειχών που θα δημιουργούσαν ανταρσία με σκοπό να καταλάβει ο ίδιος την εξουσία.
-Οι Αθηναίοι μετά την μάχη συνειδητοποίησαν ότι τα περσικά πλοία θα κατευθυνόντουσαν στην ανυπεράσπιστη πόλη τους. Αμέσως, ανασυντάχθηκαν και κάλυψαν την απόσταση σε λιγότερο από 10 ώρες. Έτσι, όταν ο περσικός στόλος έφτασε στο Φάληρο αντίκρισε τον αθηναϊκό στρατό έτοιμο να υπερασπιστεί για ακόμη μία φορά την πόλη του, αποθαρρύνθηκε και έβαλε πλώρη για την πατρίδα του.
- Η μάχη αυτή δεν θα είχε γίνει ποτέ αν δεν υπήρχε η αποφασιστικότητα του Μιλτιάδη. Πριν την μάχη συγκαλέσθηκε πολεμικό συμβούλιο με τους αρχηγούς των δέκα φυλών της Αττικής. Η απόφαση για το αν οι Αθηναίοι θα πολεμούσαν στον Μαραθώνα ή εντός των τειχών θα κρινόταν με την ψήφο τους. Η ψηφοφορία ήταν μοιρασμένη. 5-5. Μεταξύ των υπέρμαχων να πολεμήσουν στον Μαραθώνα ήταν και ο Αριστείδης με τον Θεμιστοκλή και φυσικά ο Μιλτιάδης. Θα ψήφιζε, όμως, και ο πολέμαρχος των Αθηνών, ο Καλλίμαχος ο οποίος έδειχνε διστακτικός για το ποια άποψη θα ακολουθούσε. Ωστόσο, ο Μιλτιάδης με έναν εκπληκτικό λόγο και σωστά επιχειρήματα κατάφερε να πείσει τον πολέμαρχο να υπερψηφίσει την πρόταση του. Ο Καλλίμαχος στην μάχη, έλαβε την τιμητική θέσε του διοικητή της αριστερής πτέρυγας του στρατού, πτέρυγα την οποία υπεράσπιζαν οι Πλαταιείς. Πολέμησε γενναία αλλά έπεσε νεκρός στην μάχη
- Ο Μεγάλος βασιλιάς των Περσών δεν θα ξεχνούσε ποτέ την ντροπιαστική ήττα που υπέστη. Από εκείνη την μέρα έβαζε έναν δούλο να τον πλησιάζει κατά την διάρκεια του δείπνου και να του ψιθυρίζει στο αυτί <<Μην ξεχνάς τους Αθηναίους>>. Δυστυχώς για τον ίδιο πέθανε πριν την πραγματοποίηση της δεύτερης εκστρατείας που έγινε δέκα χρόνια αργότερα.
- Το καλύτερο όπλο των Περσών ήταν το τόξο τους. Είχε βεληνεκές 150-200 μέτρα. Η φάλαγγα των Ελλήνων ήταν αργοκίνητη μιας και ο κάθε οπλίτης κουβαλούσε εξοπλισμό βάρους 30 κιλών περίπου. Ο Μιλτιάδης ήξερε ότι έπρεπε να επιτεθεί άμεσα γιατί είχε δει την κίνηση των Περσών να μπουν στα πλοία και να πάνε στην Αθήνα. Αν έστελνε την φάλαγγα κατά πάνω τους θα είχε υποστεί τρομερές απώλειες από τα βέλη, μέχρι να καλύψουν αυτά τα 150-200 μέτρα. Για αυτό τους έδωσε την διαταγή τα μέτρα αυτά να τα καλύψουν τρέχοντας.
- Οι Πλαταιείς στείλανε στρατό γιατί ήταν κράτος υποτελές στην Αθήνα. Το περίεργο είναι ότι την συγκεκριμένη πόλη-κράτος την είχαν υπό την επήρεια τους οι Σπαρτιάτες οι οποίοι θεώρησαν ότι μία πόλη στον σημερινό νομό Βοιωτίας θα ήταν πολύ μακριά για να έχουν οφέλη. Είπαν, λοιπόν, στους Πλαταιείς να συνάψουν υποτελειακή συμφωνία με τους Αθηναίους.
-Την στρατηγική που εφάρμοσε ο Μιλτιάδης στην μάχη, με τις ενισχυμένες πτέρυγες και το αδύναμο κέντρο, την ακολούθησε και ο Αννίβας ο Καρχηδόνιος στην μάχη των Καννών  απέναντι στους Ρωμαίους 250 χρόνια αργότερα και είναι η πρώτη χρονικά καταγεγραμμένη ιδιοφυής στρατηγική στην παγκόσμια ιστορία.


Πηγή: iansta.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου