Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012



Από παιδιά σαν ήμασταν ακούγαμε την επική ιστορία για τον Ιάσωνα και το χρυσόμαλλο δέρας. Θεωρείται μυθολογία και προϊόν φαντασίας των προγόνων μας και ίσως να είναι κιόλας, αλλά όσοι έχουν διαβάσει την αργοναυτική εκστρατεία είναι λογικό να είναι γεμάτοι με ορισμένες εύλογες απορίες.

Ένα θέμα που θα ήθελα να επισημάνω σε αυτό το άρθρο είναι για έναν αινιγματικό στίχο που βρίσκεται λίγο πριν φτάσουν οι Αργοναύτες στην Κολχίδα:
«Από κει κάτω αναφαίνονται, απέναντι από την Άρκτο του Βορρά, τα μακρά τείχη της Θεμίσκυρας Δοιαντίδας και κοντά της βρίσκονται………»
Αυτό που θέλω να προσέξουμε είναι το απέναντι από την Άρκτο του Βορρά. Η Άρκτος του Βορρά(ή πολικός αστέρας) παίρνει το όνομα του από το ότι στην εποχή μας απέχει περί τα 40 λεπτά του τόξου από τον Βόρειο Ουράνιο Πόλο.( Βικιπαίδεια ).Το αστέρι αυτό είναι εμφανές μόνο από το βόρειο ημισφαίριο. Από το νότιο ημισφαίριο δεν είναι. Όταν βρίσκεσαι στον ισημερινό και κινείσαι από τον βορρά στον νότο, φαίνεται σαν να βυθίζεται στον ωκεανό. Ουσιαστικά, για να είσαι απέναντι από την άρκτο του βορρά πρέπει να βρίσκεσαι κάπου κοντά στον ισημερινό !!!Λέτε οι Αργοναύτες να έφτασαν μέχρι κάπου που κανένας δεν μπορεί να πιστέψει, θεωρώντας ότι η περιβόητη αυτή εκστρατεία έγινε μία γενιά πριν τον Τρωικό πόλεμο ?Τα πράγματα δείχνουν να περιπλέκονται κι άλλο αν ανατρέξουμε στον στίχο 274,ραψωδία έ,.
«και την Αρκούδα, κι η Άμαξα την λένε, που αυτού γυρίζει και τον Ωρίωνα τηράει, και μόνη αυτή ποτέ της στα πέλαγα δεν λούζεται»
Είναι φανερό ότι και Όμηρος, όπως όλοι οι αρχαίοι, γνώριζε από αστρονομία. Ήξερε ότι ο Οδυσσέας εφόσον ταξίδευε στο βόρειο ημισφαίριο δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση ο πολικός αστέρας να φαίνεται ότι βυθίζεται στον ωκεανό . Άραγε ο Ορφέας που έγραψε τα Αργοναυτικά δεν γνώριζε αστρονομία ή μήπως γνώριζε και κάτι άλλο ήθελε να μας πει.




Πηγή:Athenspress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου