Τρίτη 3 Απριλίου 2012


ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Όταν το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός συμπλήρωνε το ρόστερ του κανείς δεν περίμενε αυτή η ομάδα να βρεθεί στο final4. Και με τις εμφανίσεις του στην πρώτη φάση της διοργάνωσης δεν άφηνε πολλά τέτοια περιθώρια. Στην δεύτερη φάση άλλαξε άρδην και μετατράπηκε στην ευχάριστη έκπληξη της ευρωλίγκας. Ας δούμε τους λόγους που συνέβη:

-       Πρώτος και καλύτερος λόγος ο Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο Ντούντα δημιούργησε ένα μαχητικό σύνολο, προσάρμοσε τον κάθε παίχτη στις ανάγκες της ομάδας, ενώ και η ομάδα αποπνέει τρομερή φυσική κατάσταση, πράγμα που βοηθάει και η μικρή ηλικία των παιχτών.
-       Οι δύο Αμερικάνοι που κακώς αποκτήθηκαν το καλοκαίρι(Λούκας και Χάουαρντ) δεν κάνανε ούτε για Α2. Δεν βοήθησαν στο ελάχιστο. Στην θέση τους ο Ολυμπιακός πήρε δύο πιο έμπειρους παίχτες τους Λο και Ντόρσι. Ο πρώτος δείχνει ηγετικά στοιχεία και έχει μεστό παιχνίδι. Δίνει ασίστ, δεν φοβάται να κρυφτεί όταν η μπάλα καίει και μόνο αδιάφορος δεν είναι στην άμυνα. Μόνο αρνητικό στοιχείο είναι το μακρινό του σουτ που τον προδίδει. Για τον δεύτερο τι να πει κανείς? Ίσως είναι ο καλύτερος αμυντικός σέντερ της Ευρώπης. Βγάζει τρομερή ενέργεια στο παρκέ και παίρνει το ένα ριμπάουντ μετά το άλλο. Είναι όλα τα λεφτά στην αμυντική λειτουργία της ομάδας και βγάζει ασύγκριτο πάθος και δεν νομίζω να πειράζει κανένα που στη επίθεση δεν θυμίζει Ράτζα και σκοράρει με το σταγονόμετρο.
-       Η τριάδα των Αμερικάνων κλείνει με το σέντερ τσέπης Χάινς. Αν και μετά βίας φτάνει τα 2 μέτρα μπορεί και κοντράρει στα ίσα πολύ ψηλότερους αντιπάλους. Σκοράρει, παίρνει ριμπάουντ και ματώνει την φανέλα. Πρέπει να διορθώσει τα ποσοστά του στις βολές αν θέλει να θεωρείται παίχτης του υψηλότερου επιπέδου.
-       Ο Πρίντεζης κάνει την καλύτερη χρονιά του. Σκοράρει κατά βούληση, έχει διορθώσει το τρίποντο και δείχνει να είναι ηγετική φυσιογνωμία του. Επίσης, ο Άντιτς βοηθάει με το παραπάνω ως αλλαγή καθώς προσφέρει λύσεις σε όλους τους τομείς.
-       Ο Σπανούλης είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας και όχι άδικα. Στην επίθεση αντιμετωπίζει όχι μόνο τον προσωπικό του αντίπαλο αλλά και 1-2 ακόμα που βγαίνουν για βοήθεια. Το σημαντικότερο που αποκομίζει ο Ολυμπιακός από τον αρχηγό του είναι ότι έχει μάθει να μοιράζει το παιχνίδι.
-       Η τριάδα των φέρελπις Ελλήνων Παπανικολάου, Σλούκα, Μάντζαρη. Ο Παπανικολάου παίζει άμυνα και παίρνει ριμπάουντ, ο Σλούκας αδικήθηκε από τον Ντούντα που δεν έπαιζε στην αρχή, αλλά έδειξε ότι είναι ο πιο ποιοτικός παίχτης της γενιάς του με χέρι αλφάδι και ασίστ, ενώ ο Μάντζαρης εξαφανίζει όποιον παίχτη του ανατεθεί με τελευταίο και καλύτερο παράδειγμα τον Μακάλεμπ.
-       Που να έπαιζαν καλά και ο Κέσελ με τον Γκετσεβίτσιους. Και αν ο δεύτερος έχει τουλάχιστον σουτ, ο πρώτος μόνο σουτέρ δεν θυμίζει. Προσπαθεί πάντως στην άμυνα και με το ύψος του παίρνει ριμπάουντ.
-     Οι Αγγελόπουλοι για πρώτη χρονιά σκέφτηκαν σωστά και σταμάτησαν να κυνηγάνε τα μεγάλα ονόματα και προτίμησαν να συνεχίσουν με υποσχόμενους παίχτες υπό τη καθοδήγηση ενός μεγάλου προπονητή. Η εικόνα της ομάδας σε σχέση με τα περασμένα χρόνια είναι εντελώς δυσανάλογη με το μπάτζετ. Τα λεφτά δεν κάνουν τους παίχτες και αν τους κάνουν τουλάχιστον να φρόντιζαν να είχαν στον πάγκο έναν καταξιωμένο προπονητή.
      Στην Πόλη ο Ολυμπιακός δεν είναι ξεγραμμένος αλλά δεν είναι το φαβορί. Στον ημιτελικό θα βρει μπροστά του την Μπαρτσελόνα του πολύ Ναβάρο. Ωστόσο, δεν δείχνει ότι έχει την ομάδα των 3-4 περασμένων ετών. Έχει προβλήματα στην επίθεση και αν ο Ολυμπιακός βρει λύσεις στην καλή άμυνα των Καταλανών τότε θα έχει τύχη για την πρόκριση.
Το μεγάλο φαβορί είναι η ΤΣΣΚΑ.  Ομάδα πλήρης που σκοράρει κατά βούληση πίσω από τα 6,75. Η πεντάδα της τρομάζει. Διαθέτει τον καλύτερο σέντερ που παίζει στην Ευρώπη, τον Κρίστις. Έχει το καλύτερο τριάρι, τον Κιριλένκο και μαζί με τους Σίσκα και Τεόντοσιτς συνθέτουν την καλύτερη περιφέρεια της Ευρώπης. Στον πάγκο έχει και τον Καζλάουσκας που μόνο αμελητέα ποσότητα δεν είναι.
Δεύτερο φαβορί είναι ο Παναθηναϊκός. Τα λόγια είναι περιττά για τον Ομπράντοβιτς και την καλοδουλεμένη ομάδα,, που βρίσκονται με κλειστά μάτια, με μπροστάρηδες τους Διαμαντίδη και Μπατίστ.
            Σίγουρα, το φετινό f4 θα μας χαρίσει τρομερές συγκινήσεις με δύο ελληνικές ομάδες. Και αν για τον Παναθηναϊκό ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο ότι θα δώσει το παρών, κανείς δεν το περίμενε για τον Ολυμπιακό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου