Σάββατο 21 Απριλίου 2012


ΑΙΩΝΙΑ ΚΟΝΤΡΑ



Με το final 4 να πλησιάζει και το ενδεχόμενου ενός ελληνικού εμφυλίου στον τελικό να φαντάζει πιθανό αλλά και με τις κόντρες που αναμένουμε για το στέμμα του πρωταθλητή Ελλάδος, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε στην ζυγαριά τους δύο αιωνίους, για να δούμε ποιος υπερτερεί.
            -Προπονητές: Οι δύο ομάδες έχουν την τύχη να έχουν στον πάγκο τους δύο κατά τεκμήριο καλύτερους προπονητές της Ευρώπης, τον δάσκαλο και τον μαθητή, Ίβκοβιτς και Ομπράντοβιτς. Εδώ πρέπει να δώσουμε πλεονέκτημα στον Παναθηναϊκό, γιατί ο Ομπράντοβιτς είναι κατά την γνώμη μου ο καλύτερος προπονητής που έχει αναδείξει ποτέ το ευρωπαϊκό μπάσκετ, μετρά 5 ευρωπαϊκά ως προπονητής του Παναθηναϊκού και είναι στην ομάδα για 13 σερί χρόνια. Όλα αυτά τον ορίζουν ελαφρώς καλύτερο από τον Ίβκοβιτς που όμως είπαμε ότι είναι ο δεύτερος καλύτερος. Πάντως, ο τρόπους που κοουτσάρουν τις ομάδες τους και πως παίρνουν το 110% από αυτό που μπορεί να προσφέρει ο κάθε παίχτης είναι απολαυστικός και είναι παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους προπονητές.
            -Θέσεις 1,2 : Στις θέσεις των γκαρντ ο Πανθηναικος έχει τους Γιασικεβίτσιους, Διαμαντίδη, Καλάθη και Λόγκαν, ενώ ο Ολυμπιακός τους Σπανούλη, Λο, Μάντζαρη, Σλούκα και Γκετσεβίτσιους. Οι Διαμαντίδης και Σπανούλης αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους των δύο ομάδων. Ο Διαμαντίδης είναι πιο all around παίχτης, αλλά αν ο Σπανούλης βρει ρυθμό στην επίθεση δεν σταματιέται από κανέναν. Ο Καλάθης με τον Μάντζαρη είναι ίδιοι παίχτες με την διαφορά να έγκειται στο ότι ο ομογενής γκαρντ έχει την ασίστ, αλλά το μακρινό του σουτ είναι για κολλεγιακό επίπεδο, ενώ ο Μάντζαρης έχει στατικό σουτ. Ο Λο δείχνει να έχει αφομοιώσει πλήρως το παιχνίδι που του ζητάει να κάνει ο Ίβκοβιτς, έχει καλή διείσδυση και δείχνει να μην κρύβεται όταν η μπάλα καίει. Ο Λόγκαν είναι αψυχολόγητος και δεν έχει σταθερό ρυθμό αν και στην καλή του μέρα μπορεί να σκοτώσει τον οποιοδήποτε. Ο Σλούκας είναι ένας ποιοτικότατος γκαρντ που σουτάρει με καταπληκτικά ποσοστά για το νεαρό της ηλικίας του αλλά τον προδίδουν τα αργά πόδια του στην άμυνα. Ο Γιασικεβίτσιους είναι ο ποιοτικότατος παίχτης που μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε ακόμα και στα 36 του χρόνια, αλλά μαρκάρει με τα μάτια. Ο Γκετσεβίτσιους αν και δεινός σουτέρ δεν χρησιμοποιείται πολύ, οπότε δεν θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις αναμετρήσεις των δύο αιωνίων.
            Συμπερασματικά ο Ολυμπιακός πρέπει να προσέξει να μην εκτεθεί από τον Γιασικεβίτσιους. Ο Μάντζαρης έχει δείξει ότι μπορεί να περιορίσει τον Διαμαντίδη επιθετικά και ο Παναθηναικός ξέρει να αμύνεται κατά του Σπανούλη. Κομβικός παίχτης θα είναι ο Λο.
-       Θέση 3: Σάτο, Περπέρογλου εναντίον Παπανικολάου και Κέσελ. Ο Σάτο είναι καταπληκτικός στην άμυνα και στα ριμπάουντ. Ο Περπέρογλου σκοράρει με μακρινό σουτ και το ύψος του τον βοηθάει να κερδίζει μάχες στην άμυνα. Ο Παπανικολαόυ έχει βελτιωθεί αισθητά την φετινή χρονιά. Αποτελεί ερωτηματικό η επιθετική του συνεισφορά στα μεγάλα ματς. Ο Κέσελ, φιλότιμος στην άμυνα, είναι <<σουτέρ-φάντασμα>>. Αν του μπουν τα σουτ που μας έχει συνηθίσει με την εθνική Σερβίας μπορεί να κρίνει μία αναμέτρηση.
Φαίνεται να υπερτερεί ο Παναθηναικός στην θέση του small forward
-       Θέση 4-5: Εδώ έχουμε Μπατίστ, Τσαρτσαρή, Καιμακόγλου(παίζει και 3), Σμιθ, Μάριτς και Βουγιούκα εναντίον Άντιτς, Πρίντεζη, Χάινς, Ντόρσευ και Παπαδόπουλου. Ο Μπατίστ κάνει την διαφορά για τον Παναθηναϊκό. Σκοράρει διαρκώς και είναι <<μανούλα>> στο να παίζει το pick & roll με τους Διαμαντίδη- Γιασικεβίτσιους. Ο Πρίντεζης είναι μακράν ο πιο βελτιωμένος παίχτης της euroleague και έχει πάρει στις πλάτες του τον Ολυμπιακό. Ο Καιμακόγλου έχει και αυτός βελτιωθεί τρομερά και σίγουρα είναι η αποκάλυψη του Ομπράντοβιτς και πολύ καλός στα ριμπάουντ. Ο Χάινς είναι ένας σέντερ τσέπης, αξιοθαύμαστος που τα βάζει με παίχτες που του ρίχνουν κεφάλια. Εκρηκτικός, γεμάτος ενέργεια και σκοράρει. Ο Τσαρτσαρής δεν είναι ο παλιός. Ο Σμιθ δεν είναι σε καμία περίπτωση αντί-Φώτσης. Ο Άντιτς είναι με τα <<φεγγάρια>> του και αυτός αλλά υπερπολύτιμη λύση για τον πάγκο και έχει και τρίποντο. Ο Βουγιούκας είναι καλύτερος από ότι αναμενόταν. Ο Ντόρσευ είναι ο καλύτερος αμυντικός σέντερ στην Ευρώπη και βγάζει τρομερή ενέργεια στο παρκέ. Οι Μάριτς και Παπαδόπουος δεν νομίζω ότι μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα με τον Μάριτς να παίζει παραπάνω.
Πιστεύω θα γίνουν ομηρικές μάχες στην ρακέτα με τον Ολυμπιακό να έχει καλύτερους αμυντικούς.
Ως ομάδες: Ο φετινός Ολυμπιακός έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Έχει νεανικό ρόστερ και γεμάτος ενέργεια και τρεξίματα. Παίζει τρομερή ομαδική άμυνα και έχει μάθει να κρύβει τα μειονεκτήματα των παιχτών του στην άμυνα με τις αλλεπάλληλες αλλαγές στα μαρκαρίσματα. Κλέβει μπάλες και παίρνει πολλά επιθετικά ριμπάουντ κάνοντας έτσι περισσότερες επιθέσεις στον αγώνα από την αντίπαλη ομάδα. Στοίχημα θα είναι να αποφύγει τα νεκρά διαστήματα στην επίθεση και να έχει καθαρό μυαλό στο τέλος.
            Ο Παναθηναικός, από την άλλη, είναι η ομάδα που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Καλό διάβασμα του αντιπάλου, βγάζει αμαρκάριστα σουτ στην επίθεση και έχει και την φανέλα να παίρνει κάποια ματς που άλλη ομάδα θα τα έχανε. Στοίχημα θα είναι να κερδίσει τα ριμπαόυντ και να αντέξει στον νεανικό ρυθμό του Ολυμπιακού.

Συμπερασματικά: Τα ματς θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Ο Παναθηναικός πιστεύω αν παίξουν μεταξύ τους ματς, λόγω εμπειρίας έχει το προβάδισμα. Ο Ολυμπιακός σε βάθος παιχνιδιών, όπως είναι οι τελικοί του πρωταθλήματος, έχει το προβάδισμα γιατί έχει περισσότερη ενέργεια και οι καλύτεροι παίχτες του Παναθηναϊκού είναι μεγάλοι ηλικιακά.
                        Οι αιώνιοι μας υπόσχονται καταπληκτικά παιχνίδια, παιχνίδια θρίλερ. Το μπάσκετ στα καλύτερά του…..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου