Παρασκευή 6 Απριλίου 2012


                         Η αυτοκτονία της απόγνωσης

          Τις τελευταίες ημέρες έγινε πολύς λόγος για την αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου στο Σύνταγμα. Διοργανώθηκαν συλλαλητήρια ως ένδειξη συμπαράστασης στην οικογένεια του αλλά και ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Το θέμα αυτό απασχόλησε τόσο τα ελληνικά ΜΜΕ όσο και του εξωτερικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε την «Guardian”, “Le Monde”, “Le Figaro”, “La Republica”, “Wall Street Journal”, “Spiegel” που στο εξώφύλλο τους φιλοξένησαν την αναφορά αυτού του θλιβερού γεγονότος.

           Ήταν μια κίνηση που προκάλεσε σοκ και οργή παγκοσμίως. Ο άνθρωπος αυτός στο σημείωμα που άφησε έγραφε πως ήθελε να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Δηλ. πριν ξεκινήσει να ψάχνει στα σκουπίδια για φαγητό. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι λίγο πριν αυτοπυρποληθεί φώναξε «Δεν θέλω να αφήσω χρέη στα παιδιά μου!».

      Άνθρωποι που τον γνώριζαν επεσήμαν ότι ήταν ένας άνθρωπος με ευγενική φυσιογνωμία, διακριτικός. Ήταν διαζευγμένος και με την πρώην συζηγό του και κόρη του διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις. Διέμενε μόνος του σε ένα διαμέρισμα στους Αμπελοκήπους. Αξιοσημείωτο είναι πως σε κανέναν δεν είχε πει τίποτα για τον σκοπό που είχε να κάνει. Αυτό δείχνει πως ήταν συνειδητοποιημένος και αποφασισμένος. Ακόμη πρόκειται για έναν άνθρωπο που υπήρξε πολιτικοποιημένος, προβληματισμένος για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, και ενεργός πολίτης.

      Η πράξη του συνταξιούχου και απέναντι από την Βουλή ίσως να σηματοδοτεί ότι αυτός ο άνθρωπος επέλεξε έναν δυνατό τρόπο να κάνει την δική του «επανάσταση» και να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στους πολιτικούς.

       Την ίδια στιγμή έγκυρες πηγές αναφέρουν πως οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 18% ενώ μόνο στην Αθήνα κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, ως συνέπεια κατάθλιψης που έχει δημιουργήσει η οικονομική ύφεση.

       Αντιλαμβανόμαστε ότι αρκετός κόσμος ζει στα όρια της εξαθλίωσης και η οικονομική κατάσταση έχει φέρει απόγνωση. Είναι μια ακραία μορφή διαφυγής η πράξη της αυτοκτονίας όμως δεν υπάρχει άλλη λύση όταν κάποιος έχει φτάσει σε αδιέξοδο.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στο να διοργανωθεί και να υιοθετηθεί μια αξιόλογη οικονομική και κυρίως κοινωνική πολιτική στη χώρα μας. Θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της εκάστοτε εφαρμογή πολιτικής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου