Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Η ΤΡΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ!



Τα βιβλία της Ιστορίας που μας διδάσκουν από μικρούς, λένε ότι η Τροία βρέθηκε. Δεν τα ξαναγράφουν καλύτερα? Η Τροία δεν έχει βρεθεί ακόμα.
            Για να καταλάβουμε γιατί δεν έχει βρεθεί ας δούμε λίγο ποιος ήταν αυτός που την <<ανακάλυψε>>.
            Ο Ερρίκος Σλήμαν (1822-1890) γεννήθηκε στην Γερμανία. Ο πατέρας του, του είχε δωρίσει ένα βιβλίο αρχαίας ιστορίας. Αμέσως, τον Σλήμαν του κέντρισε το ενδιαφέρον η Τροία. Αγαπημένος ήρωας ήταν ο Αχιλλέας. Έτσι  μεγάλωσε, με το πάθος για αυτή την κατακτημένη πόλη. Είναι εύκολο να καταλάβουμε, λοιπόν, ότι ο Ερρίκος Σλήμαν ήταν παθιασμένος και είχε βάλει σκοπό ζωής να βρει την μυθική πόλη μια μέρα. Όταν κάποιος είναι πορωμένος με κάτι, σίγουρα θα έχει πολλές γνώσεις και θα έχει αφιερώσει ατέλειωτες ώρες. Έχει, όμως ένα τρομερό μειονέκτημα. Γίνεται παρορμητικός. Είναι πολύ εύκολο να φανταστούμε ότι την πρώτη πόλη που θα ανακάλυπτε σε ένα μέρος που πίστευε ότι θα την έβρισκε, δεν θα αργούσε να την ονομάσει Τροία.
            Ο Σλήμαν στις ανασκαφές που έκανε βρήκε όντως μία πόλη που κατακτήθηκε μέσω ενός μακροχρόνιου πολέμου. Υπάρχει μία πολύ μικρή παράμετρος. Δεν βρήκε την παραμικρή απόδειξη. Η Ιστορία γράφεται με αποδείξεις και όχι ενδείξεις. Θα υπάρχουν δεκάδες τέτοιες πόλεις που θα μπορούσε να βρει. Δεκάδες πόλεις που κατακτήθηκαν και κάηκαν ολοσχερώς μέσω ενός μακροχρόνιου πολέμου.
            Δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα το πάθος του Σλήμαν να βρει την Τροία και η έλλειψη αποδείξεων. Υπάρχουν και πολλά άλλα που δεν συνάδουν και θα έπρεπε να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους οι υποστηρικτές τους.
            Το γεωγραφικό περίβλημα της πόλης όπως την περιγράφει ο Όμηρος δεν υπάρχει. Που είναι ο Σκάμανδρος ποταμός? Βέβαια, μία περιοχή μπορεί να αλλάξει ριζικά με την πάροδο χιλιετιών.
            Την περίοδο που πιθανολογούν ότι έγινε ο Τρωικός πόλεμος, υπήρχε μία πανίσχυρη φυλή που κατοικούσε στην Μικρά Ασία, οι περίφημοι Χετταίοι. Και όμως, δεν αναφέρονται πουθενά από τον Όμηρο. Μα πως γίνεται να είναι γείτονες και να μην υπάρχουν πουθενά? Περίεργα πράγματα…Κάποιοι προσπάθησαν να ταυτοποιήσουν τους Τρώες με τους Χετταίους ως ίδια φυλή, αλλά κάτι τέτοιο είναι τελείως ανυπόστατο.
            Επίσης, πιθανολογείται ότι οι Δωριείς κατέβηκαν από τον Βορρά περί το 1100 π.Χ. Δηλαδή, 80 χρόνια μετά την νίκη των Αχαιών στη Τροία.  Μα πως είναι δυνατόν οι Έλληνες να στέλνουν στην Τροία 50000 στρατό, να κατατροπώνουν τους Τρώες, να παίρνουν τους θησαυρούς τους, και αυτομάτως να γίνονται ακόμα πιο πανίσχυροι και όταν κατεβαίνουν οι Δωριείς να μην αντιστάθηκαν και να μην έγινε καμία περίφημη μάχη! Αυτό και αν είναι περίεργο…
            Ο Όμηρος τοποθετείται ότι έζησε τον 8ο αιώνα π. Χ ,σύμφωνα με εκτιμήσεις. Δεν αναφέρει πουθενά το γεγονός με την κάθοδο των Δωριέων ούτε η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι επηρεασμένη. Επίσης, το μεγαλύτερο καταστροφικό φαινόμενο της αρχαιότητας, η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας(1450 π. Χ) , περνάει μάλλον απαρατήρητο από τον μεγάλο ποιητή.
Και αυτό περίεργο. Γίνεται ακόμα πιο περίεργο αν αναλογιστούμε ότι τα κύματα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου διέλυσαν τον Μινωικό πολιτισμό.
Όμως ο Όμηρος μας πληροφορεί ότι στην Τροία ο Ιδομενέας ήταν λαμπρός βασιλιάς της Κρήτης, συμμετείχε με 80 πλοία και η τότε Κρήτη είχε 100 πάμπλουτες πόλεις. Δηλαδή, σαν να μην τους είχε καταστρέψει ποτέ το ηφαίστειο!!
            Υπάρχουν και άλλα πολλά παράδοξα από τα ομηρικά έπη που ίσως θα ήταν κουραστικό να αναφέρουμε.
            Το συμπέρασμα είναι ότι η Ιστορία κάπου κάνει λάθος. Ο Σλήμαν δεν είχε αποδείξεις, είναι πασιφανές. Ωστόσο, το πιο σαγηνευτικό είναι τα παράδοξα του Ομήρου που μας κάνουν να υποψιαστούμε ότι ή δεν υπήρξε ποτέ Τρωικός πόλεμος ή ότι έγινε πολύ πιο παλιά από όσο πιστεύουμε ή ότι έγινε σε άλλο μέρος!


Πηγή: adamantobabis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου